Czy cebula zyska na chronionym cebularzu?
2014-01-27 09:39
Cebularz z Lublina to pszenny, okrągły wypiek z pokrojoną w kostkę cebulą wymieszaną z makiem. Pierwsi wypiekali go Żydzi ze Starego Miasta. Z czasem receptura rozpowszechniła się wśród żydowskich mieszkańców innych okolic. Przejęli ją również piekarze nieżydowscy.
Wniosek o rejestrację cebularza przeszedł już przez ręce Komisji Europejskiej i teraz czeka na publikację w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Znak produktu regionalnego ma Lubelszczyznę, która dzięki temu powinna kojarzyć się z zagłębiem dobrej kuchni i produktów tradycyjnych. Poza tym przełoży się to na sprzedaż cebularzy np. wśród turystów.
- Za takim znakiem ma iść jakość. Aby klient miał pewność, że kupuje produkt według tradycyjnej receptury, a nie z dodatkiem różnego rodzaju sztucznych ulepszaczy - mówi Barbara Krzyszczak ze Stowarzyszenia Partnerstwa Producenta Cebularza Lubelskiego.
Wniosek o rejestrację cebularza przeszedł już przez ręce Komisji Europejskiej i teraz czeka na publikację w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Znak produktu regionalnego ma Lubelszczyznę, która dzięki temu powinna kojarzyć się z zagłębiem dobrej kuchni i produktów tradycyjnych. Poza tym przełoży się to na sprzedaż cebularzy np. wśród turystów.
- Za takim znakiem ma iść jakość. Aby klient miał pewność, że kupuje produkt według tradycyjnej receptury, a nie z dodatkiem różnego rodzaju sztucznych ulepszaczy - mówi Barbara Krzyszczak ze Stowarzyszenia Partnerstwa Producenta Cebularza Lubelskiego.
Zobacz więcej: Cebula?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Wlkp. i Kujawy - po ile cebula?
2014-01-27 10:30
Jak kształtują się ceny cebuli w Wielkopolsce i na Kujawach?
czytaj dalej
Centrum kraju - cebula trzyma ceny
2014-01-23 12:15
Jak kształtują się ceny cebuli w woj. łódzkim i mazowieckim?
czytaj dalej
Austria – wysoki poziom eksportu cebuli
2014-01-23 09:30
Bieżący sezon upływa, na austriackim rynku cebuli, pod znakiem wysokiego poziomu sprzedaży w segmencie eksportowym.
czytaj dalej