Dobry sezon dla argentyńskiej cebuli
Koordynator programu certyfikacji ula Garcia Lorenzana stwierdziła, że opublikowane dane są obiecujące w dwóch obszarach – wielkości sprzedaży i jakości argentyńskiej cebuli.
Po pierwsze, w tym roku wcześnie wystartował eksport na rynek brazylijski. W roku 2012 eksport cebuli z Argentyny do Brazylii praktycznie się załamał. Oczekuje się, że dobry początek tegorocznego eksportu odwróci zeszłoroczny trend. Ogólnie eksport argentyńskiej cebuli do 28 lutego wyniósł 9 273 ton, dokładnie dwa razy tyle, co w tym samym okresie roku 2012. Wzrost sprzedaży zanotowano również na rynku krajowym. Do końca lutego sprzedano 43 tys. ton cebuli, o 7,7 proc. więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku.
Druga sprawa to jakość argentyńskiej cebuli, a konkretnie problemy z chorobami, jakie na dużą skalę atakowały ją w poprzednich latach. W tym sezonie jest o wiele lepiej. Jak do tej pory, w eksportowanej cebuli nie stwierdzono poważniejszych problemów jakościowych.
Argentyna jest znaczącym graczem na światowym rynku cebuli. Cebula argentyńska trafia także na rynek europejski, zwłaszcza w okresie, gdy w Europie kończą się zapasy cebuli ze starego sezonu, a podaż cebuli z sezonu nowego jest jeszcze ograniczona. Brak problemów z jakością i wysoka podaż oznacza, że argentyńska cebula będzie ostrzej konkurować o miejsce na europejskim rynki.
Zobacz więcej: Cebula?preview=1