Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Hiszpania – badania nad zdrowszymi warzywami

Zespół Centrum Badań i Technologii Rolno-Spożywczych Aragonii (CITA) jest częścią projektu państwowego, którego celem jest identyfikacja genów związanych z cechami jakości cebuli i papryki, aby nowe odmiany można było opracować z większą korzyścią dla zdrowia.

Lekarze i naukowcy należący do zespołu z hiszpańskiej Aragonii to: Cristina Mallor, Ana Garcés-Claver i Oreto Fayos, którzy współpracują również z grupami z Uniwersytetu w La Corunii, Uniwersytetu w Burgos i Uniwersytetu w Kadyksie. Projekt został nazwany "Zastosowanie narzędzi genomowych i metabolomicznych (metabolo mika zajmuje się identyfikacja i analizą ilościową niskocząsteczkowych produktów naturalnych – metabolitów, w organizmach żywych – przyp. red. fresh-market.pl) do badania cech związanych z ostrościa smaku papryki i cebuli".

Oba warzywa są powszechnie spożywane na całym świecie, ponieważ zawierają składniki o wysokich wartościach odżywczych i zdrowotnych, w tym te związane z pikantnością lub ostrością, z tak zwanymi sulfotlenkami cysteiny w cebuli i kapsaicynoidach w papryki, które wyróżniają się najbardziej.

Zarówno konsumenci, jak i producenci domagają się większej produkcji tych tradycyjnych upraw i ulepszonych wersji zawierających związki pro zdrowotne. Celem tych badań jest poprawa badań tych związków, ich wyizolowanie i określenie ilościowe w celu identyfikacji genów, które są częścią ich syntezy.

Celem badania jest uzyskanie wyników w krótkim, średnim i długim okresie. W tej najkrótszej perspektywie pociągnie to za sobą stworzenie przydatnych narzędzi i metodologii dla sektora produkcyjnego. W perspektywie średnioterminowej pojawią się nowe odmiany o większej wartości dodanej, unikalnych cechach i korzystnych właściwościach.

Wreszcie, w dłuższej perspektywie producenci cebuli i papryki będą mogli lepiej wykorzystać zasoby fitogenetyczne istniejące w Hiszpanii dla tych dwóch upraw ogrodniczych.

Garcés-Claver i Cristina Silvar z Uniwersytetu w LA Coruña wyjaśnili, że projekty mają "wsparcie zagranicznych naukowców z Centrum Badań i Studiów Zaawansowanych Narodowego Instytutu Politechnicznego (Meksyk), Uniwersytetu w Turynie (Włochy) oraz Narodowy Instytut Badań Rolniczych i Weterynaryjnych (Portugalia)."

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE