Hiszpania – badania nad zdrowszymi warzywami
2018-02-14 15:00
Zespół Centrum Badań i Technologii Rolno-Spożywczych Aragonii (CITA) jest częścią projektu państwowego, którego celem jest identyfikacja genów związanych z cechami jakości cebuli i papryki, aby nowe odmiany można było opracować z większą korzyścią dla zdrowia.
Lekarze i naukowcy należący do zespołu z hiszpańskiej Aragonii to: Cristina Mallor, Ana Garcés-Claver i Oreto Fayos, którzy współpracują również z grupami z Uniwersytetu w La Corunii, Uniwersytetu w Burgos i Uniwersytetu w Kadyksie. Projekt został nazwany "Zastosowanie narzędzi genomowych i metabolomicznych (metabolo mika zajmuje się identyfikacja i analizą ilościową niskocząsteczkowych produktów naturalnych – metabolitów, w organizmach żywych – przyp. red. fresh-market.pl) do badania cech związanych z ostrościa smaku papryki i cebuli".
Oba warzywa są powszechnie spożywane na całym świecie, ponieważ zawierają składniki o wysokich wartościach odżywczych i zdrowotnych, w tym te związane z pikantnością lub ostrością, z tak zwanymi sulfotlenkami cysteiny w cebuli i kapsaicynoidach w papryki, które wyróżniają się najbardziej.
Zarówno konsumenci, jak i producenci domagają się większej produkcji tych tradycyjnych upraw i ulepszonych wersji zawierających związki pro zdrowotne. Celem tych badań jest poprawa badań tych związków, ich wyizolowanie i określenie ilościowe w celu identyfikacji genów, które są częścią ich syntezy.
Celem badania jest uzyskanie wyników w krótkim, średnim i długim okresie. W tej najkrótszej perspektywie pociągnie to za sobą stworzenie przydatnych narzędzi i metodologii dla sektora produkcyjnego. W perspektywie średnioterminowej pojawią się nowe odmiany o większej wartości dodanej, unikalnych cechach i korzystnych właściwościach.
Wreszcie, w dłuższej perspektywie producenci cebuli i papryki będą mogli lepiej wykorzystać zasoby fitogenetyczne istniejące w Hiszpanii dla tych dwóch upraw ogrodniczych.
Garcés-Claver i Cristina Silvar z Uniwersytetu w LA Coruña wyjaśnili, że projekty mają "wsparcie zagranicznych naukowców z Centrum Badań i Studiów Zaawansowanych Narodowego Instytutu Politechnicznego (Meksyk), Uniwersytetu w Turynie (Włochy) oraz Narodowy Instytut Badań Rolniczych i Weterynaryjnych (Portugalia)."
Zobacz więcej: Cebula?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Austria – ceny cebuli wciąż stabilne
2018-02-14 13:00
Sytuacja na hurtowym rynku cebuli pozostaje stabilna. Co akurat dla tamtejszych producentów jest niezła wiadomością.
czytaj dalej
Ukraina – spadek eksportu cebuli
2018-02-14 09:08
Ukraina zmniejszyła eksport cebuli o prawie jedną trzecią, informuje portal www.fruit-inform.com.
czytaj dalej
Hiszpańska papryka jeszcze taniej?
2018-02-12 18:18
Czyżby najbliższe dni miały przynieść spadek hurtowych cen importowanej papryki?
czytaj dalej
Holandia – z cebula wciąż nie za dobrze
2018-02-09 10:00
Ostatni tydzień nie przyniósł wyraźnych zniżek cen cebuli w Holandii, ale to nie znaczy, ze sytuacja uległa poprawie.
czytaj dalej
Szansa na tańsza paprykę
2018-01-25 10:00
Czy hurtowe ceny importowanej papryki mogą być niższe?
czytaj dalej