Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

TOP 8 producentów cebuli na świecie

Około 65 procent światowej produkcji cebuli pochodzi zaledwie z ośmiu krajów. Ludzie handlowali cebulą już 2000 lat przed Chrystusem i przez wieki była to jedna z najbardziej spożywanych roślin na naszej planecie.

Dziś cebula jest trzecim najczęściej spożywanym warzywem w USA, zaraz po pomidoryachi ziemniakach. Globalnie produkcja cebuli wynosi 84 758 191 ton, a warzyw to plasuje się na pierwszym miejscu pod względem obszaru upraw. Najwięcej cebuli na głowę mieszkańca rocznie jest spożywane w Libii - 34kg i Albanii - 33kg.

W celu określenia, które osiem państw produkuje najwięcej cebuli, InsiderMonkey oparł się na najnowszych danych ONZ. Oto lista:

8. Pakistan
Produkcja: 1 660 800 ton

Około 1,6 miliona ton cebuli jest produkowanych co roku w Pakistanie; co stanowi 2,5 procent globalnych zbiorów. Eksport cebuli z tego kraju osiągnął rekordowy poziom w 2011 roku, kiedy to 173 152 ton cebuli zostało sprzedanych na całym świecie. W następnych latach ilość cebuli przeznaczonej na rynek międzynarodowy gwałtownie spadła. Jednak według najnowszych danych, w 2015 roku, Pakistan wyeksportował cebuli za co najmniej 220 mln USD.

7. Egipt
Produkcja: 1 903 000 ton

Egipt jest kolejnym krajem na tej liście, który osiągnął  rekordowy eksport cebuli w 2015 roku, głównie z powodu tego, że Indie otworzyły swoją granicę dla produktów z Egiptu. Szacuje się, że eksport ten został podwojony w stosunku do lat poprzednich. Głównymi importerami cebuli z Egiptu są Indie, UE i Rosja.

6. Turcja
Produkcja: 1 904 846 ton

Cebula ma długą historię hodowli i konsumpcji w Turcji, gdzie jest ona używany nie tylko w kuchni, ale także w medycynie tradycyjnej różnych chorób. Ostatni rok był dobry dla tureckich rolników. Produkcja niemal wszystkich owoców i warzyw wzrosła natomiast ceny zostały utrzymane na zadowalającym poziomie. Według Turkstatu cebuli wyprodukowano 5 procent więcej w porównaniu do roku 2014, głównie w wyniku korzystnej pogody (opady deszczu). Górny rejonem produkcyjnym cebuli w Turcji jest Polatli gdzie uprawa ta  obejmuje powierzchnię 6 200 hektarów.

5. Rosja
Produkcja: 1 984 937 ton

Cebula jest trzecim najczęściej produkowanym warzywem w Rosji. Jest to również jeden z najbardziej spożywanych i importowanych produktów roślinnych. Od wprowadzenia zakazu importu żywności z krajów UE, Rosja zaczęła się opierać w dużej mierze od Turcji, Chinach i Izraelu jako głównych dostawcach (aczkolwiek i Turcja wypadła już z tej listy). W latach 2013 i 2014 import cebuli do Rosji zwiększył się ponad dwukrotnie, ale ceny też wzrosły o około 25 procent.

4. Iran
Produkcja: 2 381 551 ton

Z 23,8 mln ton wyprodukowanej cebuli, Iran plasuje się na czwartym miejscu na liście. Warzywo to jest uprawiana na 70 125 hektarów. Jeśli chodzi natomiast e eksport, to według najnowszych danych ONZ 46 499 ton irańskiej cebuli zostało sprzedanych na całym świecie.

3. USA
Produkcja: 3 159 400 ton

Mimo, że w USA jest jednym z wiodących krajów produkujących cebulę i warzywo to, jak wspomniano wyżej, jest trzecim najczęściej spożywanym w kraju, to jeśli chodzi o spożycie na mieszkańca, Ameryka pozostaje w tyle za wieloma krajami. Przeciętny Amerykanin zjada 19.8Ib rocznie (około 9 kg). Głównymi producentami cebuli w USA są: Kalifornia i Waszyngton. Stany Zjednoczone są drugim największym eksporterem cebuli  na świecie z wolumenem 33,6 mln ton sprzedanych w 2015 roku. Import w tym samym roku wyniósł zaś 11,9 mln ton.

2. Indie
Produkcja: 19 299 000 ton

Według niektórych szacunków, produkcja cebuli w Indiach osiągnie szczyt w roku bieżącym. Szacunki mówią o 20,6 mln ton i wynikają z faktu, iż wielu rolników zdecydowało się na porzucenie produkcji bawełny na rzecz cebuli. Łączna powierzchnia uprawy wzrośnie o 15 do 20 procent, co prowadzi do wzrostu produkcji o 10 - 15 procent. W 2015 roku Indie były największym eksporterem cebuli z 48,6 mln ton sprzedanych na całym świecie.

1. Chiny
Produkcja: 22 300 000 ton

Ze zbiorami na poziomie 22,3 mln ton Chiny zajmują pierwsze miejsce na liście producentów cebuli na świecie. Ten najbardziej zaludniony kraj świata jest także największym eksporterem tego warzywa. Dobra jakość i niskie ceny są dwoma czynnikami, które sprawiają, że cebula z Chin jest bardzo konkurencyjna na rynku międzynarodowym. Według danych ONZ, całkowita powierzchnia uprawy cebuli w Chinach to 1 025 000 hektarów.

Zobacz więcej: Cebula

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE