W. Brytania w marchwiowym kryzysie
Brytyjscy producenci marchwi twierdzą, że ostatnie niekorzystne warunki pogodowe doprowadzą do najniższych plonów od dziesięcioleci i co za tym idzie najwyższych poziomów importu. Według Rodgera Hobsona, prezesa brytyjskiego stowarzyszenia producentów marchwi, „kryzys" na rynku marchwi prawdopodobnie potrwa jeszcze nawet jedenaście miesięcy.
Rodger Hobson stwierdził: "Wielka Brytania jest tradycyjnie samowystarczalna w dziedzinie marchwi z około 97 procentami tego warzywa dostarczanymi przez brytyjskich rolników. Brytyjski sektor uprawy marchwi jest znany na całym świecie ze względu na zdolność do produkcji marchewki „świeżej z pola” przez 52 tygodnie w roku. Jednak w tym roku doświadczyliśmy „perfekcyjnego” splotu złych warunków.
„Po pierwsze, mieliśmy „Bestię ze Wschodu ", która produkowała nadmiar deszczu przez całą wiosnę, opóźniając sadzenie o miesiąc i skracając sezon wegetacyjny o około 18 procent. Potem mieliśmy najgorętsze lato od 1976 roku. Marchew najlepiej rośnie w temperaturach około 15 do 18 stopni Celsjusza. Tgo lata mieliśmy średnie dzienne temperatury od 25 do 32 Celsjusza C, a marchew przestała rosnąć i więdnie na polach. Ta pogoda uderzyła we wszystkie główne obszary uprawy w Norfolk, Nottinghamshire, Lincolnshire, Yorkshire, Lancashire i Fife."
Rodger zwraca uwagę, że chociaż marchew importowana z niektórych krajów mogą być dostępna, to Europa kontynentalna również cierpi z powodu podobnych warunków pogodowych i tam również są problemy z podażą.
Sytuację pogarszają restrykcje wodne, które Wyłączają” systemy nawadniania, które są niezbędne dla upraw. Brytyjski wiodący producent marchwi Howard Hinds twierdzi, że uprawy, którymi zarządza, przyniosą od 30 do 40 procent mniejsze plony niż w ubiegłym roku.
Rodger Hobson mówi: "Rozmawiałem ze wszystkimi głównymi producentami marchwi i jednogłośnie zgadzają się oni, że niskie plony znacznie zwiększą brytyjskie koszty produkcji i że w tym sezonie wymagany będzie znaczny import. Marchew jest bez wątpienia "ulubionym warzywem w kraju" i nadal będzie miała dużą wartość pod względem korzyści żywieniowych i zdrowotnych, jakie zapewniają. Jednak niemal nieuniknione jest, że cena w sklepach wzrośnie."
Zobacz więcej: Marchew?preview=1