Więcej za marchew
Hurtowe ceny marchwi rosły w ostatnich dniach, ale wciąż są one relatywnie niskie. W okresie niecałych trzech tygodni średnia cena sprzedażowa szczotkowanej marchwi wzrosła w dużym hurcie z 0,45 zł/kg do 0,63 zł/kg, czyli o 40 procent. Obecnie ceny tej marchwi znajdują się w przedziale 0,55 – 0,70 zł/kg.
Czy jednak polscy producenci marchwi mogą być zadowolenie z takich cen. Wątpliwa sprawa, bo to wciąż relatywnie tanio. Aby się o tym przekonać wystarczy spojrzeć na nasz wykres, przedstawiający zmiany średniej ceny sprzedażowej w ostatnich kilku sezonach.
Jak widać bieżąca cena średnia nawet nie przebiła pułapu sprzed dwóch lat (0,68 zł/kg) i pozostaje wciąż najniższa w naszym zestawieniu. Z ceną z zeszłego sezonu (1,30 zł/kg) nie ma nawet porównania.
Przydałaby się zatem kontynuacja trendu wzrostowego, przyzna każdy producent marchwi. Pytanie, czy takiej kontynuacji można się spodziewać? O jednoznaczną odpowiedź trudno, ale większe prawdopodobieństwo należy się chyba scenariuszowi stabilizacyjnemu. W odpowiedzi na opisana zwyżkę, na polskim rynku pojawiła się już marchew holenderska. Jej hurtowe ceny to 0,75 – 0,80 zł/kg i będzie to pewna bariera dla dalszej zwyżki cen towaru rodzimego.
Natomiast w dłuższej perspektywie wzrost cen marchwi wydaje się nieunikniony. Już wiadomo, ze styczniowy atak mrozów i opadów śniegu, jaki dał się we znaki południowej Europie, będzie miał konsekwencje dla produkcji warzyw w lutym i marcu. Wpłynie taż na tempo produkcji młodej marchwi w Hiszpanii i we Włoszech, a częściowo i we Francji. A to zaważy na wiosennym rynku marchwi w Polsce.
Zobacz więcej: Marchew?preview=1