Co piąte „eko-warzywo” z Świętokrzyskiego
2013-01-23 10:21
- Produkcja ekologiczna, bez użycia nawozów i chemicznych środków ochrony roślin, w przypadku małych gospodarstw, a te przeważają w województwie świętokrzyskim, po prostu sie opłaci. Mamy warzywa i owoce, w których produkcji jesteśmy potentatem - poinformował we wtorek Marian Szałda, koordynator Sekcji Ekologii i Ochrony Środowiska Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Z raportu ŚODR wynika, że regionie świętokrzyskim produkowane jest około 19,5 proc. krajowych warzyw ekologicznych. Produkuje je 1365 gospodarstw, których łączna powierzchnia wynosi nieco ponad 3,2 proc. wszystkich upraw ekologicznych, czyli bez nawozów i użycia środków chemicznych, w Polsce - podaje gazeta.pl.
Zobacz więcej: Ceny warzyw
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
4 proc. Polaków sięga po żywność ekologiczną
2013-01-21 08:35
Ponad milion Polaków regularnie kupuje żywność ekologiczną.
czytaj dalej
Dwa lata ekologicznego klastra na wschodzie
2013-01-14 09:55
Utworzenie Ekobazaru, innowacje i udoskonalenia w produkcji zdrowej żywności - to niektóre efekty działań klastra "Dolina ekologicznej żywności", stworzonego dla rozwoju rolnictwa ekologicznego we wschodniej Polsce.
czytaj dalej
Ekologiczne śliwki w Krakowie
2012-12-14 08:06
Od dzisiaj do 16 grudnia w Krakowie na Rynku Głównym zaczyna się Wigilijny Festiwal Smaku. Tradycyjnie nie zabraknie na nim stowarzyszenia „Na Śliwkowym Szlaku”.
czytaj dalej



