Coraz więcej dyni na polskim rynku
Amerykanizacja naszej kultury jest wszechobecna. Jednym z jej przejawów jest coraz większa popularność Halloween, które bez dyni nie może się obejść. Dlatego też od kilku lat okres dwóch tygodni przed 31 października to bardzo gorący czas dla producentów dyni.
Ale warzywo to dobrze sprzedaje się również do przetwórstwa. Tu też koniunktura utrzymuje się na niezłym poziomie od około 3 lat. Oczywiście ceny dla przemysłu są o połowę niższe niż na rynek świeży. W tym sezonie dynie na przetwórstwo skupuje się po 0,40 – 0,50 zł/kg, dynie do detalu po 0,80 zł/kg. Te 0,40 zł za kilogram to lepiej niż za kilo kapusty białej, a dynia nie wymaga zbyt wiele w uprawie, a potrafi mieć kilkanaście kilo.
Poziom cen jest zatem analogiczny do zeszłorocznego. Podobnie z popytem. A jednak u producentów dyni widać niepokój o przyszłość. Na rynku, z roku na rok robi się jakby ciaśniej. Właśnie dla tego, że niezłe ceny przyciągają więcej chętnych do uprawy. Ci co już są w tym biznesie obawiają się, że przyjdzie w końcu rok nadpodaży i załamania cen.
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1