Coraz więcej krajowych warzyw
Na rynku w Broniszach kalafiory oferowane są od 4 do 5 zł za sztukę, czyli o 30 proc. więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. Kapusta w hurcie kosztuje od 3,75 do 4,50 za główkę, czyli 1,5 razy więcej niż rok temu. Aż o 70 proc. droższe są ogórki krótkie szklarniowe, ale już pomidory polskiej produkcji są od 10 do 25 proc. tańsze.
Specjaliści podkreślają, że dalsze zmiany cen zależeć będą od pogody.
W sprzedaży na Broniszach pojawiły się też czereśnie sprowadzane z Węgier i Hiszpanii. Cena owoców z południa Europy w ofercie hurtowej sięga od 50 zł za dwukilogramowe opakowanie do 250 zł za 5 kilogramów. Coraz więcej jest brzoskwiń i moreli z Turcji i Hiszpanii.
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1