Polska w czołówce unijnych producentów warzyw
Areał upraw warzyw w Unii Europejskiej to 2,1 mln hektarów. Jeśli chodzi o kraje z największym obszarem upraw warzywnych, liderem w UE są Włochy z areałem 420 tys. ha (20,3 procent areału unijnego ogółem. Drugie miejsce zajmuje Hiszpania (355,1 tys. ha, 17,2 procent), a trzecie Francja (235,5 tys. ha, 11,4 procent). Natomiast Polska w tej klasyfikacji zajmuje miejsce czwarte z areałem 188,8 tys. ha (9,1 procent).
Najpopularniejszym warzywem w unijnych uprawach jest pomidor. Jego zbiory w UE to 17,7 mln ton, czyli 35 kg na głowę (per capita) mieszkańca UE. Ilość per capita czterech pierwszych warzyw w tym zestawieniu (pomidorów, marchwi, ogórków i cukinii) pokazuje wykres poniżej.
źródło: Eurostat
Polska znalazła się w czołówce dla dwóch spośród czterech wymienionych warzyw. Jest na drugim miejscu w produkcji ogórków i marchwi. Widać to na grafice poniżej.
źródło: Eurostat
Jeśli chodzi o pomidory to ich produkcja w UE wyniosła w 2015 roku 17 654,7 tys. ton (17,6 mln ton). Włochy (z udziałem w produkcji unijnej 36,3 procent) oraz Hiszpania (27,4 procent udziału) dostarczają wspólnie niemal dwie trzecie unijnych pomidorów. Kolejne miejsca zajmują: Portugalia (8 procent), Grecja (6,2 procent), Holandia (5,0 procent), Francja i Polska (oba kraje po 4,5 procent).
Trzy kraje dostarczyły w 2015 dwie trzecie unijnych ogórków (produkcja ogółem 2 374,9 tys. ton). To Hiszpania (udział 29,1 procent), Polska (17,7 procent) i Holandia (17,1 procent). Jeśli chodzi o marchew (produkcja ogółem w 2015 roku 5 163,9 tys. ton) to czołówka dostawców kształtuje się następująco: Wielka Brytania (14,2 procent), Polska (13,1 procent) i Holandia (10,9 procent). Natomiast w przypadku cukinii trzy czwarte produkcji w 2015 roku (1 439,0 tys. ton) pochodziło z dwóch krajów: Hiszpanii (37,6 procent) i Włoch (37,1 procent).
Zobacz więcej: Cukinia ?preview=1