Bardzo niskie ceny czosnku w UE
Grupa kontaktowa potwierdziła, na swoim spotkaniu to, że unijny rynek czosnku boryka się z ogromnymi problemami. Źródłem tych problemów jest duża zniżka cen czosnku. W porównaniu do poprzedniego sezonu spadki wynoszą 50 – 60 proc. Problemem jest również spadek spożycia czosnku, głównie w Hiszpanii, którego źródłem jest kryzys. A w dodatku, obok problemów cenowych obecnie występuje duże zagrożenie dla jakości czosnku, pochodzące od choroby, która atakuje uprawy czosnku (waxy breakdown).
Grupa kontaktowa potwierdziła, że jest to coraz większe zagrożenie, silnie uderzające w jakość, zwłaszcza czosnku białego. Pochodzenie tej choroby jest wciąż nieznane i jest przedmiotem badań kilku centrów badawczych. Jak stwierdził prezes Mesa Nacional del Ajo Julio Bacete „we Francji i we Włoszech badano i analizowano oddziaływanie choroby i stwierdzono, że atakuje ona białe odmiany w okresie oddziaływania wysokich temperatur i w czasie suszenia czosnku, a użycie temperatury poniżej 25 st. Celsjusza zmniejsza częstość występowania choroby.”
Zobacz więcej: Czosnek?preview=1