Czy będzie mniej warzyw w Europie?
Negatywne warunki pogodowe mogą wpływać na wysokość zbiorów a w konsekwencji wielkość produkcji przetworów z warzyw. Oczekuje się, że niższe mogą być zbiory zielonego groszku, szpinaku czy też brokułów.
Może przełożyć się to na wzrost popytu na przetwory z Polski w nadchodzącym sezonie, w tym również mrożone warzywa.
Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw (PROFEL) podaje, że wyczerpują się zapasy przetworów warzywnych z roku poprzedniego. Zgodnie z zaprezentowanymi danymi, produkcja mrożonych warzyw w 2012 roku w głównych krajach Unii zmniejszyła się w porównaniu do 2011 roku o 3,4 proc. i wyniosła 3,124 mln ton.
Był to trend przeciwny do zmian produkcji w Polsce, gdzie zanotowano wzrost o 9,5 proc. (w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej).
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1
Wraca zima do Europy Zachodniej
Arbuzy z południowej Europy w Polsce
czytaj dalej
Rynek bananów w Unii Europejskiej
czytaj dalej