Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Europa –kalafiorów może być mało

We Włoszech ciepła pogoda sprzyjała produkcji kalafiorów od sierpnia do września 2012 roku. Potem, jesienią słoneczna pogoda również się utrzymywała, a to wpłynęło na przebieg dalszej części sezonu i na zbiory. Doprowadziło to do przyspieszenia cyklu wegetacyjnego, i szybszego zakończenia cyklu produkcyjnego, zwłaszcza w przypadku wcześniejszych odmian. Pomimo tego, nie było we Włoszech nadwyżki podaży kalafiora. We Włoszech, w bieżącym roku powierzchnia upraw kalafiorów była znacząco niższa niż w latach poprzednich.

Obecnie można oczekiwać nieznacznej poprawy podażowej dzięki obniżeniu temperatur dobowych z jednej strony oraz nieco lepszym cenom związanym z poprawą popytu z drugiej strony. A przy okazji, włoskie kalafiory trafiają teraz na lepsze możliwości sprzedażowe w Europie. A to głównie z powodu złych warunków atmosferycznych, które w ostatnich miesiącach nie sprzyjały produkcji kalafiorów (głównie we Francji, najważniejszym europejskim producencie tych warzyw).

Zobacz więcej: Kalafiory

Słowa kluczowe: kalafiory, warzywa, Włochy
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE