Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Francja – deficyt w handlu warzywami

Agreste to organizacja podległa francuskiemu ministerstwu rolnictwa, która zajmuje się statystykami i prognozami w sektorze rolno – spożywczym. Agreste, w swej publikacji z 12 maja bieżącego roku podała dane o zmianach w bilansie handlu warzywami we Francji w ostatnich trzynastu latach.

Dane te nie są korzystne dla Francuzów. Agreste podaje, że deficyt w handlu warzywami we Francji regularnie  wzrastał na przestrzeni lat 2000 – 2013. Eksport warzyw z Francji wzrósł w tym czasie o 25 procent, ale wzrost ten pozostał znacząco w tyle za tempem wzrostu importu. Import bowiem zwiększył się w ciągu tych 13 lat aż o 45 procent. Co istotne szczególnie mocno rósł import z państw trzecich (spoza UE), a głównie z Maroka.

Produkcja świeżych warzyw spadła we Francji w latach 2000 – 2013 z 3,9 mln ton do 3,5 mln ton (to mniej niż w Polsce – przyp red. fresh-market.pl). Agreste zauważa, że największymi odbiorcami francuskiego eksportu świeżych warzyw pozostają kraje z obszaru Unii – Niemcy i Belgia. Zaledwie w przypadku dwóch warzyw udało się utrzymać dodatni bilans handlowy – to kalafior i endywia.

Największy deficyt w bilansie wykazują pomidory – numer jeden zarówno we francuskim eksporcie, jak i w imporcie. Ale w przypadku pomidorów ten deficyt utrzymywał się na poziomie stabilnym od 2003 roku, a ostatnio nawet nieco zmalał. Największy import, jak wyjaśnia Agreste, dotyczy warzyw w okresie letnim i w tym przypadku głównymi dostawcami do Francji są: Maroko i Hiszpania.

Zobacz więcej: Kalafiory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE