Goryczka w smaku warzyw pomaga odstraszać owady
Słodsze odmiany kalafiora są bardziej wrażliwe, ponieważ to silne aromaty i smaki pomagają odstraszyć owady. Zmniejszenie zawartości związków powodujących goryczkę w smaku warzyw szkodzi ich zdolności do odpierania szkodników, ostrzegają naukowcy.
Aby sprostać współczesnym preferencjom smakowym, warzywa takie jak kalafior są coraz częściej hodowane tak, aby były słodsze i mniej gorzkie. Jednak może to uczynić je bardziej podatnymi na szkodniki, podał Daily Mail.
John Pickett, profesor biochemii na Uniwersytecie w Cardiff, powiedział, że te same substancje chemiczne, które powodują gorycz w warzywach, również pomagają zwalczać szkodniki. Przemawiając na Festiwalu Nauki w Cheltenham 10 czerwca, dodał: „Zmieniając smak w kierunku osłabienia wyrazistych smaków ... sprawiamy, że dla robaków nadeszły jeszcze lepsze czasy."
Według Picketta naukowcy mogą być w stanie skoncentrować goryczkę w liściach kalafiora, których ludzie raczej nie jedzą, ale ostrzegł, że i tak do zwalczania szkodników będzie nadal potrzebnych więcej pestycydów.
Zobacz więcej: Kalafiory?preview=1