Hiszpania – ceny kalafiorów sięgnęły dna
Producenci kalafiorów z hiszpańskiej Murcji borykają się z kłopotami od samego początku bieżącego sezonu. Niezwykle ciepła pogoda na jesieni nie przysłużyła się uprawom tych warzyw na starcie cyklu uprawowego. W rezultacie wtedy, gdy popyt był najwyższy, to w Hiszpanii kalafiorów brakowało i nie było czym handlować. Konsekwencją był duży wzrost cen i sprzedawanie kalafiora nawet poniżej kalibru handlowego.
Radykalna zmiana sytuacji przyszła w styczniu. Opóźniona produkcja zaowocowała gwałtownym wzrostem podaży kalafiorów właśnie po Nowym Roku. Do sprzedaży weszły spóźnione nasadzenia wcześniejsze razem z późniejszymi. I rynek został zasypany hiszpańskimi kalafiorami w okresie, w którym szybko kurczył się popyt na te warzywa.
Skutek to trwająca przez styczeń i luty nadpodaż i gwałtowny spadek cen, do poziomu o 30 procent niższego niż rok temu. Zdaniem hiszpańskich producentów tak tanio jeszcze nie było. W lutym ceny na aukcjach internetowych spadły poniżej 0,15 euro/kg.
Teraz ceny są już wyższe – od 0,23 do nawet 0,76 euro/kg. Producenci z Murcji mają nadzieję, że w marcu będzie znacznie lepiej z cenami kalafiorów niż w lutym. Zwłaszcza, że producenci brytyjscy i francuscy ucierpieli przez pogodę i mają zalaną sporą część upraw, co uderzy w podaż kalafiorów z tych krajów. Wygląda zatem na to, że kończy się czas tanich kalafiorów.
Zobacz więcej: Kalafiory?preview=1