Kapusta pekińska – rosną dysproporcje cenowe
Na polskim rynku kapusty pekińskiej nie wiele się dzieje, w każdym razie pod względem cenowym. Wciąż jest bowiem bardzo tanio – najtaniej w ciągu ostatnich kilku sezonów. Widać to na naszym wykresie.
Ceny w skupach są na poziomie 0,50 – 0,60 zł/kg, ceny sprzedażowe w dużym hurcie zaś to wciąż poziom 0,80 – 0,90 zł/kg (z opakowaniem). Na jakikolwiek wzrost cen za słaby wciąż jest popyt. Co prawda w listopadzie nastąpiło ożywienie, gdy kupować zaczęli Białorusini. Jednak problemem są fluktuacje tego białoruskiego popytu. A przy braku stabilnego trendu wzrostowego w tym zakresie nie ma co liczyć na jakiś ruch cen w górę.
Gdyby nie rosyjskie embargo popyt na polską „pekinkę” byłby o wiele wyższy, a eksport do Rosji szedł by pełną parą już teraz, w grudniu. Świadczy o tym sytuacja na rynku rosyjskim, gdzie obserwujemy wzrost cen kapusty pekińskiej. Są one tam już dwa, dwa i pół razy wyższe niż w Polsce. Przy normalnym handlu mielibyśmy przełożenie tego i na polskim rynku.
Na hurtowym rynku rosyjskim obecne ceny kapusty pekińskiej to poziom 35,00 – 40,00 rubli/kg. To nawet przy obecnie rekordowo słabym rublu całkiem sporo. Po aktualnym średnim kursie (0,0632 zł za 1 rubla) daje to 2,21 – 2,53 zł/kg.
Tańsza jest w Rosji kapusta pekińska przywożona z Ukrainy, ale i na rynku ukraińskim ceny zaczynają rosnąć. Choć na razie nie są dużo wyższe od cen w Polsce. Obecnie jest to poziom 4,00 – 6,00 UAH/kg, czyli (po kursie 0,221 zł za hrywnę) 0,89 – 1,33 zł/kg.
Patrząc na umieszczony powyżej wykres średniej ceny kapusty pekińskiej w dużym hurcie widać, że niezwykle rzadko zdarzało się, iż ceny „pekinki” nie znajdowały się w trendzie wzrostowym po dwudziestym stycznia. Wśród sezonów zobrazowanych na wykresie był tylko jeden taki – 2012/2013. Wtedy ceny nie wzrosły aż do kwietnia 2013 roku.
To daje pewną nadzieję i na sezon bieżący. Ale trzeba pamiętać, iż pomimo faktu, że popyt w Rosji jest wysoki, embargo jest i będzie ogromną barierą w przełożeniu go na sytuację na naszym rynku.
Zobacz więcej: Kapusta pekińska ?preview=1