Pandemia nie sprzyja kapuście pekińskiej
Ceny kapusty pekińskiej w polskim hurcie pozostają relatywnie wysokie. Obecnie ceny sprzedażowe w dużym hurcie („na gotowo”) to najczęściej 1,40-1,70 zł/kg. W porównaniu do cen z tego samego okresu poprzedniego roku to średnio prawie o 15 procent drożej. W zestawieniu z cenami średnimi z poprzednich dwunastu sezonów (wykres poniżej) widać, że w tej fazie sezonu tylko raz była wyższa cena – w listopadzie 2010 roku.
Ale sytuacja na polskim rynku kapusty pekińskiej wcale nie jest tak różowa. Po pierwsze coraz większym problemem jest bieżący popyt. Jesienią zazwyczaj zainteresowanie kapustą pekińską nie było najwyższe, co wynikało z niższego eksportu w tym okresie. Ale do tego dochodzą problemy będące skutkiem lockdownu. O ile bowiem dla niektórych warzyw i owoców pandemia przyniosła wyraźne zwiększenie popytu, to kapusta pekińska w tej grupie się nie znalazła.
Powodem tego jest fakt, iż jesienią ogromne znaczenie w kształtowaniu zapotrzebowania na kapustę pekińską ma gastronomia. A działalność lokali gastronomicznych w Polsce znów została mocno ograniczona. Do tego lockdown uderzył w żywienie w szkołach i hotelach. Ten spadek zapotrzebowania zaś buduje większą presje na zniżkę cen.
Po drugie znacząco wzrosły koszty produkcji, na co zwracają uwagę Ronicy. W tym również ze względu na pandemię, która dodatkowo utrudnia znalezienie pracowników. W konsekwencji bieżące ceny, choć relatywnie wysokie, to w obecnych warunkach wcale nie są nadzwyczajne, jak mówią rolnicy. A do tego wydaje się, że ani w listopadzie, ani w grudniu nie ma co liczyć na odwrócenie niekorzystnej sytuacji i jakąś poprawę cen. prędzej może dojść do kolejnej ich korekty.
Zobacz więcej: Kapusta pekińska ?preview=1