Czerwona kapusta coraz droższa
Start sezonu młodej kapusty czerwonej jest w tym roku opóźniony. Na większe jej ilości, które miałyby wpływ na sytuację podażową w handlu hurtowym trzeba jeszcze zaczekać. A zapasy kapusty czerwonej „starej” są już na wyczerpaniu. Więc jej ceny idą w górę.
W zeszłym roku, w końcówce sezonu kapusta czerwona również drożała. I to mocno, bo w maju 2012 roku jej ceny wzrosły o 100 proc. Jednak realia cenowe były wtedy zupełnie inne. Ceny wzrosły z 0,40 zł/kg do 0,80 zł/kg w ostatniej dekadzie maja.
Teraz też kapusta czerwona drożeje. Z tym, że ostatnia zwyżka startowała z poziomu 1,20 – 1,30 zł/kg. A teraz ceny doszły do poziomu 1,80 – 2,00 zł/kg za kapustę dobrej jakości, z chłodni.
Wysokie ceny sprawiły, że polska kapusta czerwona nie jest konkurencyjna w eksporcie. Została więc wyparta z rynków Czech i Słowacji. Aby się na nich utrzymać jej ceny w skupie nie powinny być wyższe niż 1,50 zł/kg. Ale przy obecnym stanie podaży takie ceny są już mało realne.
Zobacz więcej: Kapusta?preview=1