Globalny areał kapustnych to 4,5 mln ha
2018-02-22 10:00
Konferencja odbyła się w St-Pol-de-Léon, najważniejszym francuskim regionie produkcji kapusty. Była zorganizowana przez Syngentę, a wzięło w niej udział około 200 uczestników. Podczas konferencji poruszono różne tematy związane z rynkiem kapusty: konsumpcja i trendy, produkcja globalna, rosnący problem odporności na choroby, ze szczególnym uwzględnieniem odpowiedzialnych strategii ochrony upraw i perspektyw poprawy odporności. Syngenta ma specjalny program poprawy własności kapustnych, który przywiązuje dużą wagę do odporności, po części ze względu na rosnącą presję społeczną, aby zmniejszyć liczbę pestycydów, stwierdził Emmanuela Deschampa, Menadżer Syngenty ds. kapustnych.
Kapusta biała to najczęściej uprawiane warzywo kapustne. Na całym świecie jest ona uprawiana na areale 1,8 miliona hektarów. Kolejna to kapusta pekińska z 1,5 miliona hektarów. Kalafior uprawia się na 970 000 hektarów, a zatem jest również ważną rośliną uprawną. Jego powierzchnia jest prawie trzykrotnie większa niż powierzchnia brokułów - 300 000 hektarów. Czerwona kapusta zajmuje 35 000 hektarów, brukselka 22 000 hektarów, kapusta włoska 16 000 hektarów i jarmuż z areałem 12 000 hektarów. Obszar uprawy kapusty jest rozłożony na całym świecie w następujący sposób: Azja ma 3,6 miliona hektarów, Europa ma 450 000 hektarów, Afryka ma 360 000 hektarów, Ameryka Łacińska ma 193 000 hektarów, Ameryka Północna ma 154 000 hektarów, a Bliski Wschód ma 60 000 hektarów.
Programy poprawy odporności Syngenty koncentrują się na trzech ważnych chorobach: wywołanych przez grzyby Mycosphaerella, kiły kapusty i białej rdzy (Albugo) oraz na badaniach nad wciornastkami. "W obecnym kontekście, przy wysokim natężeniu występowania chorób i dużych oczekiwaniach społecznych mających na celu ograniczenie stosowania pestycydów, działania Syngenty w dziedzinie poprawy oporności mają ogromne znaczenie dla całego sektora. Dzięki silnej organizacji badawczo-rozwojowej hodowcy wiedzą, że mogą liczyć na nas, że nadal będziemy produkować swoje produkty bardziej zrównoważone ze względu na innowacyjne odmiany odporne, a także nadal będziemy gwarantować konsumentom bezpieczne i jakościowe produkty ", mówi Emmanuel.
Więcej pod linkiem:
http://www.freshplaza.com/article/189881/Brassicas-grown-on-4.5-million-hectares-globally
Zobacz więcej: Kapusta?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Kapusta włoska – słabo, słabiutko
2018-02-20 13:00
Sytuacja na hurtowym rynku kapusty włoskiej nie napawa optymizmem. Czyżby to faktycznie miał być jeden z gorszych sezonów ostatnich lat?
czytaj dalej
Ukraina – biała kapusta znów taniej
2018-02-20 08:00
Po trwającej kilka tygodni zwyżce, ceny kapusty białej na Ukrainie znów dołują, wynika z danych portalu www.freuit-inform.com.
czytaj dalej
Kapusta biała – może być gorzej?
2018-02-13 10:07
W to, że ceny kapusty białej w polskim hurcie się poprawią, wierzy coraz mniej uczestników rynku. Ale czy jest możliwe, że będzie jeszcze gorzej?
czytaj dalej
Kto kupi kapustę pekińska?
2018-02-12 10:00
Handel kapusta pekińska znalazł się w wyraźnym dołku, co naturalnie martwi producentów. Jakie są nastroje i perspektywy na hurtowym rynku „pekinki”?
czytaj dalej