Jest już młoda kapusta włoska
Bo choć sezon, który właśnie się zakończył – 2014/2015 miał bardzo dobrą końcówkę cenową, to przez większość czasu jego trwania ceny kapusty włoskiej kształtowały się poniżej poziomu z lat wcześniejszych. 2,00 – 2,50 zł/kg w kwietniu i maju to za mało na pozytywną ocenę całego sezonu. Do połowy stycznia średnia cena wszak nie przekroczyła pułapu 0,90 zł/kg.
A jak będzie w nowym sezonie? Na odpowiedź jest jeszcze stanowczo za wczepie. Nowy sezon dopiero co wystartował. Na rynek młoda kapusta włoska zaczęła trafiać w tym tygodniu – na razie przede wszystkim na południu kraju. Ceny to poziom 2,50 zł/szt. Rozpoczął się już też skup do eksportu, z cenami na poziomie 2,00 zł/kg.
Ten poziom jest dość typowy dla początku sezonu. Ważne jest to, jak szybko będzie teraz rosła podaż, ponieważ będzie to czynnik determinujący dynamikę spadku cen. Można się spodziewać, że już w ciągu następnego tygodnia cena zejdzie do poziomu około 1,70 zł/szt.
Zobacz więcej: Kapusta?preview=1