Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Kapusta czerwona – lepiej, ale czy dobrze?

2017-09-05 10:00

Miesiąc temu zastanawialiśmy się na łamach portalu fresh-market.pl czy w tej początkowej, letniej fazie sezonu możliwy jest wzrost cen kapusty czerwonej. Wszak jest to generalnie okres rosnącej podaży i często słabszego, wakacyjnego popytu. Okazało się, że wzrost taki jest możliwy, chociaż w tym roku był on niewielki. Ceny sprzedażowe zmieniły się z 0,50 – 0,70 zł/kg na 0,55 – 0,70 zł/kg, czyli średnio o 5 procent.

Ale to zawsze coś, zwłaszcza na tle poprzedniego sezonu, gdy ceny cały czas spadały. Przypomnijmy, iż we wrześniu 2016 roku średnia cena sprzedażowa kapusty czerwonej w dużym hurcie zeszła do pułapu 0,50 zł/kg.

Ale czy lepiej niż rok temu oznacza, że jest dobrze? Ze producenci kapusty czerwonej mają powody do zadowolenia? Otóż nie bardzo. Co prawda nie ma takiej klęski niskich cen i nadpodaży jak rok temu, ale bywały sezony znacznie lepsze. Choćby dwa lata temu, gdy ceny zaczęły rosnąć na koniec drugiej dekady sierpnia z poziomu średniego 0,70 zł/kg i na koniec września doszły do pułapu 1,75 zł/kg. Ale i pod innym względem widać różnicę. W dobrych dla kapusty czerwonej sezonach jest ona znacząco droższa od kapusty białej. W tym roku różnica jest, ale wcale nie za duża, co wskazuje na fakt, że czerwonej kapusty na rynku nie brakuje, a ostatnia poprawa cenowa wynikała nie z niedoboru podaży, ale z poprawy popytu – tak na rynku krajowym, jak też w eksporcie.

Zobacz więcej: Kapusta

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE