Kapusta włoska droższa niż rok temu
Problemy z dostępnością młodej włoskiej kapusty straciły nieco na sile, jednak wciąż pozostają aktualne. Włoskiej kapusty jest teraz wyraźnie mniej niż przed rokiem. Wynika to zarówno z faktu, że znów zmniejszyły się nieco jej uprawy, ale przede wszystkim z tego, iż w tym sezonie pogoda była wyjątkowo kapryśna i odbiła się negatywnie na plonowaniu.
Od początku bieżącego sezonu widać ten deficyt w podaży kapusty włoskiej. I do jesieni niewiele się zmieni już w tym zakresie. Zresztą wcale nie jest powiedziane, że w drugiej części sezonu będzie lepiej. Poprawa może nastąpić bezpośrednio po zbiorach, ale później mogą znów przyjść „chude” miesiące.
Ten brak kapusty włoskiej wyraźnie odbija się w cenach, które od początku sezonu utrzymują się na poziomie wyższym niż zeszłoroczny. W ostatnich dwóch tygodniach kapusta włoska nieco potaniała, ale i tak z aktualną ceną w skupie na poziomie 1,70 – 2,00 zł/kg jest drożej niż na początku drugiej dekady lipca, kiedy to średnia cena wynosiła 1,35 zł/kg. A trzeba pamiętać, że w zeszłym roku ceny już były wyższe od poprzednich lat. Rok temu cena utrzymywała stabilny poziom do trzeciej dekady sierpnia. W tym roku będzie najprawdopodobniej tak samo.
Zobacz więcej: Kapusta?preview=1