Kapusta włoska – taniej już nie będzie?
Na rynku kapusty włoskiej niewiele się działo w ciągu miesiąca między 20 października a 20 listopada. Popyt był dość słaby i to utrzymywało ceny na stabilnym poziomie w okolicach 1,45 zł/kg. Nie było to mało, zważywszy porę roku i to, jakie ceny zazwyczaj obowiązują jesienią.
Z drugiej strony mamy rok niskich zbiorów i to odcisnęło piętno na cenach warzyw – generalnie wyższych niż przeciętnie. Na tle innych warzyw kapusta włoska wyglądała więc, jakby cenowo została w tyle. Zmiany przyszły w drugiej połowie listopada. Ceny kapusty w dużym hurcie wzrosły do 1,40 – 1,70 zł/kg (sprzedażowo). Głównie zwiększyły się ceny za ładny towar dobrej jakości, bo takiego na rynku mocno brakuje. Kapusty brzydszej, jasnej, bez liścia ochronnego jest nieco więcej.
Zmiana ceny średniej z 1,45 zł/kg do 1,55 zł/kg, czyli o około 7 procent, nie jest duża, ale znamienna. Sugeruje ona, że okres najniższej ceny w sezonie jest już za nami. To szybciej niż w sezonie 2015/2016 (wtedy też zbiory ucierpiały od suszy), kiedy kapusta taniała jeszcze w końcówce listopada, a trend zwyżkowy zaczął się w grudniu. Wówczas średnia cena w okolicach 29 listopada znajdowała się na tym samym poziomie co obecnie – 1,55 zł/kg, a w końcówce sezonu, na koniec kwietnia 2016 roku sięgnęła rekordowego pułapu 2,55 zł/kg. Będzie powtórka?
Zobacz więcej: Kapusta?preview=1