Nikt nie chce czerwonej kapusty?
Start sezonu kapusty czerwonej 2014/2015 wypadł dość słabo z punktu widzenia producentów tego warzywa. O ile bowiem w końcówce starego sezonu ceny rosły sięgając poziomu 3,00 zł/kg w dużym hurcie, o tyle sezon nowy zaczął się od pięćdziesięcioprocentowej zniżki.
Ceny młodej kapusty czerwonej zaczynały od 1,20 – 1,50 zł/kg, by szybko zejść do 1,10 – 1,30 zł/kg. W porównaniu do zeszłego roku to poziom fatalny. Wtedy na starcie sezonu cena średnia w dużym hurcie wynosiła 2,25 zł/kg. Obecny pułap średni, czyli 1,20 zł/kg, zeszłoroczny rynek osiągnął dopiero w październiku! (Zobacz: hurtowe ceny warzyw).
Słabo radzi sobie czerwona kapusta nie tylko w Polsce. Narzekają również eksporterzy i producenci z Holandii. Tam w sprzedaży wciąż jest kapusta „stara”. Jej ceny spadły dość ostro w ostatnich kilkunastu dniach, schodząc z poziomu 0,35 – 0,40 euro/kg na 0,18 – 0,24 euro/kg.
Wróćmy jednak na polskie podwórko. Jak wspomniano wcześniej bieżące ceny robią dość marne wrażenie w porównaniu z tymi zeszłorocznymi. Warto jednak sięgnąć nieco bardziej wstecz, by się przekonać, że wcale nie jest jeszcze tak tragicznie. Przypomnijmy bowiem, że zarówno w czerwcu 2012 roku, jak i w czerwcu roku 2011 kapusta czerwona była nieporównywalnie tańsza, bo średnio w dużym hurcie płacono za nią średnio 0,45 zł/kg.
Reasumując, można stwierdzić, że ceny na starcie sezonu są znacząco niższe niż przed rokiem. Wynika to w głównej mierze ze zwiększenia upraw wczesnej kapusty czerwonej po dobrym zeszłym roku. Do tego doszło osłabienie popytu, jako że na europejskim rynku wciąż dostępne są spore ilości kapusty „starej”. I to widać. Jednak alarmistyczne opinie, że „nikt nie chce czerwonej kapusty” są przesadzone i na pewno przedwczesne. Bieżący sezon zapowiada się na gorszy cenowo niż poprzedni, ale wciąż dużo lepszy niż te jeszcze wcześniejsze.
Zobacz też: hurtowe ceny warzyw
Zobacz więcej: Kapusta?preview=1