Rosja – kapusta wciąż na topie
Oczekuje się, że krajowa produkcja kapusty białej w Rosji będzie kontynuowana aż do końca listopada, kiedy rozpocznie się sezon importowy. Zacznie się on od zakupów w Serbii (i z Białorusi, przyp. redakcji fresh-market.pl).
Według jednego z większych rosyjskich importerów, dostawy kapusty ucierpiały od wprowadzonego w 2014 roku embarga. Firma sprowadzała kapustę z Holandii, Niemiec i Polski, co obecnie nie jest już dozwolone. Jednakże importer przyznaje, że polska kapusta pekińska trafia z Rosji przez Białoruś, choć twierdzi, iż nie jest to duży rynek dla tej odmiany.
Kapusta biała, pekińska i czerwona wciąż są w Rosji bardzo często i powszechnie spożywane. Kapusta biała pozostaje warzywem bardzo popularnym w Rosji i Rosjanie nadal preferują tę kapustę w większych rozmiarach. Rosyjscy konsumenci nie są w ogóle zainteresowani główkami w mniejszych rozmiarach, choć taka właśnie drobniejsza kapusta zyskuje na popularności w ostatnich latach w innych częściach Europy.
Spożycie kapusty w Rosji rośnie mocno w czasie chłodniejszych miesiącach roku, a sezon na nią kończy się w zasadzie w kwietniu. Jak twierdzi wspomniany wyżej importer, popyt na kapustę na rynku rosyjskim jest bardzo czuły na jej ceny i podaż.
Zobacz więcej: Kapusta?preview=1