Ukraina – ujemy bilans dla kapusty
Według statystyk celnych, importerzy z Ukrainy w sezonie 2015/2016 sprowadzili prawie 18 tys. ton kapusty. To rekordowa ilość w ciągu ostatnich pięciu sezonów. Dla porównania, w 2014/20 15 import ledwo przekroczył 0,5 tys. ton, a poprzedni rekord zanotowano w sezonie 2013/2014, gdy na Ukrainę zaimportowano 10,1 tys. ton kapusty.
Największym dostawcą tego warzywa na Ukrainę była w sezonie 2015/2016 Białoruś, skąd pochodziło około 63 procent importu ogółem. Należy pamiętać, że we wcześniejszych latach praktycznie nie realizowano importu kapusty z tego kraju. Głównym dostawcą wczesnej kapusty w sezonie 2015/2016 tradycyjnie była Macedonia.
Jednocześnie wolumen eksportu kapusty z Ukrainy był w sezonie 2015/2016 rekordowo niski w porównaniu do co najmniej ostatnich pięciu lat. Zgodnie z danymi Państwowej Służby Statystyki z Ukrainy wyeksportowano w tym czasie zaledwie nieco ponad 0,6 tys. ton kapusty. Natomiast w ciągu ostatnich pięciu sezonów przeciętna wielkość eksportu wynosiła średnio 1,5 – 6,0 tys. ton.
Jak twierdzą analitycy projektu Fruit-Inform, taki gwałtowny wzrost importu, w pierwszej kolejności był wynikiem znacznego spadku produkcji kapusty na Ukrainie w roku 2015. Przypomnijmy, ze względu na ulewne deszcze i wysokie temperatury w lecie 2015 roku, zbiory kapusty wyniosły około 1,6 mln ton i były najniższa w ciągu ostatnich pięciu sezonów. W efekcie ceny u ukraińskich producentów w ostatnim sezonie były dość wysokie, dzięki czemu powstały sprzyjające warunki cenowe dla importu tańszej konkurencyjnej kapusty z krajów sąsiednich.
Zobacz więcej: Kapusta?preview=1