Wyższa cena za ładną kapustę
Ceny kapusty białej sprzedawanej na rynek warzyw świeżych to wciąż najczęściej poziom 0,30 – 0,35 zł/kg. Poza Mazowszem ceny maksymalnie sięgają 0,40 zł/kg. Na Mazowszu jest już nieco drożej, ale tylko za najlepszy jakościowo, selekcjonowany towar. Kapusta musi mieć główki od 1 do 3 kg maksymalnie. Cena za taką kapustę (wliczając opakowanie) sięga 0,50 zł/kg.
Najlepszej jakości towar łatwiej znajduje odbiorców na rynku krajowym, ale przede wszystkim w eksporcie do Rosji. Eksport ten wciąż nie jest zbyt duży, nie mniej pewną poprawę widać. Pozytywne dla polskich producentów jest również to, że na rosyjskim rynku kapusta powoli drożeje. Obecnie w Centralnym Okręgu Federalnym płaci się za nią w hurcie 10,00 – 11,00 rubli/kg. Kapusta białoruska oferowana jest po 8,00 rubli/kg, co z kosztami transportu również daje poziom powyżej 10,00 rubli/kg.
Dużo trudniej sprzedać jest towar jakościowo słabszy lub o większej masie główek. Tu ceny są na poziomie 0,20 – 0,25 zł/kg, a w przypadku kapusty do przetwórstwa 0,18 – 0,20 zł/kg.
Zobacz więcej: Kapusta?preview=1