Kiełki coraz popularniejsze
W związku z tym coraz częściej powstają specjalistyczne gospodarstwa zajmujące się towarową produkcja kiełków. W ich ofercie znajdują są świeże kiełki w specjalnych opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży w sklepach. Występują one pod postacią kiełków jednego gatunku, bądź mieszanek wielogatunkowych. Z roślin warzywnych na kiełki nadają się: brokuł, burak ćwikłowy, fasola, groch, kapusta i rzodkiewka – podaje serwis warzywnictwo.com.pl.
Kiełki można wyhodować również w domu. Wystarczy zwykły talerz lub słoik, ale również można zakupić tzw. kiełkownicę.
Kiełki zawierają wiele cennych witamin, makro i mikroelementów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych oraz innych związków mających dobroczynny wpływ na organizm człowieka. W fazie kiełkowania roślin złożone substancje zapasowe zawarte w nasionach rozkładane są na łatwo przyswajalne związki.
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1
Niemcy: kiełki już niegroźne
czytaj dalej