Lubimy pomidory i ogórki
Statystyczny Polak w tym roku zje ponad 100 kg warzyw i ich przetworów, czyli trochę mniej niż w poprzednich latach. Według danych GUS, które przywołuje Instytut, w 2011 r. zjedliśmy 106 kg warzyw i ich przetworów, a rok wcześniej - dwa kilo więcej. W latach 2000-2001 przeciętnie zjadaliśmy po 120 kg rocznie. Statystyki te nie uwzględniają ziemniaków.
Jeśli weźmiemy pod uwagę tylko te warzywa i przetwory, które jemy w domu, to okazuje się, że w ostatnich trzech latach statystyczny Polak spożył 59-60 kg rocznie. Jemy więcej pomidorów, sałaty, cukinii i bakłażanów, a mniej niż kilka lat temu - kapusty i buraków.
Średnio mieszkaniec naszego kraju zjada blisko 10 kg pomidorów rocznie, 7 kg ogórków, ok. 6,7 kg kapusty, ponad 6 kg marchwi i ok. 10 kg pozostałych warzyw, m.in. bakłażanów, cukinii i sałaty.
Zobacz więcej: Ogórki zielone?preview=1