Regionalny rynek pomidorów i ogórków
W dwudziestym szóstym tygodniu 2019 roku na rynku pomidorów i ogórków szklarniowych w monitorowanych krajach regionu zaobserwowano powszechną zmianę trendów cenowych. A jednym z głównych czynników kształtujących ceny była wielkość podaży tych warzyw na rynku, a ponadto istotne zmiany w sytuacji odnotowano na rynkach, na które trafiały produkty importowane.
Jeśli weźmiemy pod uwagę ogólny rozwój sytuacji w ciągu ostatnich siedmiu dni, to zarówno rynek czerwonych okrągłych pomidorów szklarniowych, jak i długich, gładkich ogórków szklarniowych w regionie nadal były zdominowane przez spadkowe tendencje cenowe, co wynikało ze stopniowego wzrostu podaży warzyw z lokalnych gospodarstw.
Jednak w wielu krajach analitycy projektu EastFruit również odnotowali zupełnie odwrotną sytuację.
Jak zauważono powyżej, w okresie sprawozdawczym na rynku czerwonych pomidorów szklarniowych dominowały tendencje spadkowe cen i były one typowe dla Rosji, Mołdawii, Gruzji i Ukrainy. Eksperci zauważyli, że najmocniej pomidory taniały właśnie w tych krajach regionu, gdzie tydzień wcześniej były najdroższe.
Jednocześnie ceny pomidorów w Tadżykistanie i Polsce wzrosły w ciągu tygodnia z powodu zmniejszenia podaży tych warzyw na tle stabilnego popytu ze strony nabywców.
W rezultacie do końca okresu sprawozdawczego najdroższe pomidory szklarniowe w regionie były oferowane na Ukrainie (średnio 1,03 USD/kg), a najbardziej przystępne, na poziomie średnim- 0,29 USD/kg, pozostały w Uzbekistanie.
Znaczne zmniejszenie podaży ogórków szklarniowych na polskim rynku doprowadziło do dużego wzrostu cen tych warzyw, które pod koniec tygodnia zdrożały do 0,94 USD/kg, co oznacza niemal podwojenie cen z poprzedniego okresu. Podobny trend cenowy zaobserwowano również na rynku białoruskim, choć nie tak radykalny, a średnia cena ogórków wzrosła tam do 0,39 USD/kg.
Jednocześnie, w związku ze stopniowym wzrostem podaży, ceny długiego, gładkiego ogórka szklarniowego w większości krajów regionu spadły. Maksymalny spadek cen odnotowano na Ukrainie i w Tadżykistanu, w Rosji był on znacznie mniejszy.
Jeśli chodzi o handel importowanymi warzywami szklarniowymi, odbywał się on wyłącznie w segmencie pomidorów szklarniowych, a głównymi dostawcami tych produktów do krajów regionu były Polska, Turcja, Azerbejdżan i Kazachstan.
Zobacz więcej: Ogórki zielone?preview=1