Rosja – większe zbiory warzyw szklarniowych
Według danych na 4 września, pochodzących od regionalnym organów resortu rolnego Federacji Rosyjskiej, zbiory warzyw szklarniowych w całym kraju wyniosły 568,2 tys. ton, co stanowi 23,6 procent więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku (w 2016 roku było to bowiem 459,5 tys. ton). Zostało to zgłoszone przez służby prasowe Ministerstwa Rolnictwa Rosji.
W całym kraju zebrano 391,5 tys. ogórków (w 2016 roku - 327,9 tys. ton). Zbiory pomidorów wyniosły 167,8 tys. ton. (W 2016 roku - 118,3 tys. ton). Zbiory pozostałych warzyw szklarniowych były na poziomie 8,9 tys. ton (w 2016 roku - 13,3 tys. ton).
Liderami w produkcji warzyw szklarniowych w Federacji Rosyjskiej (zarówno jeśli chodzi o przedsiębiorstwa jak i gospodarstwa produkcyjne) były: Kraj Krasnodarski z produkcją 72,3 tys. ton, Kraj Stawropolski z produkcją 46,3 tys. ton, Republiki Tatarstanu - 34,6 tys. ton, Republika Baszkirii - 32, 3 tys. ton oraz Republika Karaczajsko-Czerkaska - 28,1 tys. ton.
Zobacz więcej: Ogórki zielone?preview=1