Rosja – wyższe zbiory warzyw szklarniowych
Według danych na 21 sierpnia, pochodzących od regionalnych organów administracji sektora rolnego, zbiory brutto warzyw szklarniowych w całej Rosji wyniosły 550.5 tys. ton, czyli o 24,2 procent więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku 2016. Wówczas zebrano 443,1 tys. ton tych warzyw. Informacja o tych danych została ogłoszona przez służby prasowe ministerstwa.
Największa część wśród uprawianych w Rosji warzyw szklarniowych stanowią ogórki, których zebrano 381,5 tys. ton. W 2016 roku było to 322,1 tys. ton (+18,4 proc.). Zbiory pomidorów wyniosły natomiast 160.3 tys. ton. W roku 2016 było to 108.1 tys. ton (+48,3 proc.). Zbiory pozostałych warzyw szklarniowych sięgnęły 8,7 tys. ton. Rok wcześniej było to 12,9 tys. ton (-32,6 proc.).
Liderami w produkcji warzyw szklarniowych są: Kraj Krasnodarski - 70,2 tys. ton, Kraj Stawropolski - 44,2 tys. ton, Republiki Tatarstanu - 34,2 tys. ton, Republika Baszkirii - 30,3 tys. ton oraz Republika Karaczajsko-Czerkieska - 28,1 tys. ton.
Zobacz więcej: Ogórki zielone?preview=1