Hiszpańska papryka wchodzi na rynek
Sezon na eksport papryki z Hiszpanii nabierze rozpędu w początkach listopada, kiedy to podaż holenderskich warzyw zacznie szybko maleć. Dużo papryki z Hiszpanii trafi na pewno na rynki Niemiec, Wschodniej Europy i Wielkiej Brytanii, które są kluczowe dla wielu hiszpańskich eksporterów.
Papryka z Hiszpanii konkuruje w sezonie głównie z papryką z Izraela i z Maroka. Hiszpanie narzekają, że o ile papryka izraelska konkuruje z hiszpańską na tych samych warunkach – spełniając te same standardy jakości i kontroli, o tyle papryka z Maroka, oferowana po znacznie niższych cenach, nie podlega tym samym standardom.
Zaledwie trzy lata temu papryka produkowana w hiszpańskiej prowincji Almeria miała problemy z kontrolą pozostałości środków ochrony. Obecnie sytuacja radykalnie się zmieniła. W regionie tym wdrożono skuteczny zintegrowany system kontroli zabiegów ochrony roślin.
Zobacz więcej: Papryka?preview=1