Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Kalibrowanie papryki

Jakość handlowa papryki określona jest przez normę zawartą w Rozporządzeniu WE nr 543/2011. Najczęściej oferowana papryka jest oznakowana jako klasa I. Według wymagań normy, papryka spełniająca wymagania klasy ekstra i klasy I musi być sortowana co 20mm i taka informacja musi być podana na etykiecie. Producenci dla ułatwienia rozmów handlowych, często stosują kody wielkości. Co oznaczają kody w poszczególnych krajach ? Oto przykłady:

- Hiszpania – G = 70-90mm, GG = 90-110mm

- Izrael – M = 70-90mm, L = 80-100mm, XL = 90-110mm

Pamiętajmy, że kody nie mogą zastąpić wielkości na etykiecie.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE