Kalibrowanie papryki
2012-10-16 11:57
Jakość handlowa papryki określona jest przez normę zawartą w Rozporządzeniu WE nr 543/2011. Najczęściej oferowana papryka jest oznakowana jako klasa I. Według wymagań normy, papryka spełniająca wymagania klasy ekstra i klasy I musi być sortowana co 20mm i taka informacja musi być podana na etykiecie. Producenci dla ułatwienia rozmów handlowych, często stosują kody wielkości. Co oznaczają kody w poszczególnych krajach ? Oto przykłady:
- Hiszpania – G = 70-90mm, GG = 90-110mm
- Izrael – M = 70-90mm, L = 80-100mm, XL = 90-110mm
Pamiętajmy, że kody nie mogą zastąpić wielkości na etykiecie.
Zobacz więcej: Papryka
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Wysoki popyt na eksportową paprykę
2012-10-09 18:32
O ile sprzedaż papryki na rynku krajowym utrzymuje się na przeciętnym poziomie, o tyle popyt na paprykę do eksportu jest bardzo wysoki.
czytaj dalej
Wybarwienie jabłek – spory problem
2012-09-25 16:02
Tegoroczna jesień jest wyjątkowo łagodna i sucha. Ciepłe są zarówno dnie jak i noce. Tego typu pogoda nie sprzyja wybarwieniu się jabłek.
czytaj dalej
czytaj dalej
Jabłka - termin zbioru a jakość
2012-09-04 09:13
Zbiory jabłek trwają. W tym roku wszystko odbywa się dużo wcześniej niż przed rokiem, dlatego sadownicy mają spore problemy z wyznaczeniem właściwego terminu zbioru.
czytaj dalej
czytaj dalej