Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Papryka będzie droższa

2013-12-03 18:49

Początek tegorocznego sezonu papryki w Hiszpanii zaczął się bardzo niekorzystnie z punktu widzenia producentów. Sprzyjająca pogoda przyczyniła się do tego, że od początku na rynek trafiały duże ilości papryki. Z drugiej strony na rynku wciąż była obecna papryka holenderska, a i kraje, które importują z Hiszpanii miały wtedy jeszcze paprykę ze zbiorów rodzimych. W rezultacie ceny hiszpańskiej papryki były rekordowo niskie, a producenci z niepokojem patrzyli w przyszłość.

Sytuacja zaczęła zmieniać się w połowie listopada, gdy do Hiszpanii zawitała gorsza pogoda. Zbiory papryki zmalały i spadła jej dostępność. Dodatkowo w międzyczasie na konkurencyjnym polu została tylko papryka izraelska (w Polce na przykład nieobecna). I ceny ruszyły w górę. Koniec listopada przyniósł poziom 5,50 – 7,00 zł/kg.

Wspomniany poziom cenowy obowiązuje również aktualnie. Jednak to co dzieje się z cenami w Hiszpanii zapowiada kolejną falę podwyżkową. Choć w Almerii na aukcjach hurtowych ceny się wahają i po wzroście następny dzień przynosi korekty, to jednak w dłuższej perspektywie widać, że ceny papryki rosną. W ostatnim tygodniu listopada płacono tam za czerwoną paprykę Lamuyo 0,55 – 0,80 euro/kg, teraz cena jest na poziomo 0,90 – 0,95 euro/kg. Za zieloną płacono 0,53 – 0,70 euro/kg, teraz jest 0,76 – 1,01 euro/kg. Za czerwoną paprykę California płacono 0,74 – 0,80 euro/kg, teraz płaci się 0,92 – 0,98 euro/kg. California zielona miała ceny 0,60 – 0,70 euro/kg, teraz jest to 0,90 – 0,97 euro/kg, natomiast żółta California sprzedawana była po 0,60 – 0,70 euro/kg, a teraz jest po 0,95 – 1,06 euro/kg.

Zobacz więcej: Papryka

Słowa kluczowe: papryka, ceny papryki, Hiszpania, warzywa
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE