Problemy z jakością papryki
Ceny papryki na rynek świeży pozostają w zasadzie stabilne od zeszłego tygodnia. Z niewielką skłonnością do wzrostu cen papryki czerwonej i żółtej. Przed tygodniem najczęściej za papryki te płacono 2,90 – 3,00 zł/kg, a obecnie ceny sprzedażowe są na poziomie 3,00 – 3,10 zł/kg (ceny z opakowaniem kartonowym, paletą i dokumentami fito). Za paprykę zieloną i białą płaci się 2,30 – 2,40 zł/kg (ceny jak wyżej). Popyt, zwłaszcza w eksporcie pozostaje ograniczony, a podaż papryki utrzymuje się na stosunkowo wysokim poziomie.
W ubiegłym tygodniu zaczął się na dobre skup papryki polnej do przetwórstwa. Ceny papryki czerwonej (całej) są na poziomie 0,90 – 1,00 zł/kg. Ceny papryki czerwonej krojonej to poziom 1,90 zł/kg, za mix płaci się 1,40 zł/kg, a za zieloną 0,90 zł/kg. Producenci papryki na przemysł, zwłaszcza na południu kraju mają sporo problemów z jej jakością. Przyczyną jest oczywiście susza.
Zobacz więcej: Papryka?preview=1