Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Ślady po wciornastku na papryce?

Wymagania dotyczące jakości handlowej importowanej papryki są w Polsce bardzo wysokie. Klienci, a co za tym idzie i firmy handlowe wymagają w klasie I towaru praktycznie bez wad. Tymczasem od 2011 roku wprowadzono w normach jakościowych klasę ekstra i wymagania tej klasy są porównywalne dla norm klasy I. (Treść normy www.freshquality.pl) Dzisiaj zamawiając paprykę w klasie I można spodziewać się między innymi następujących wad:

  • niewielkie osrebrzenie lub uszkodzenie spowodowane przez wciornastki, które obejmują najwyżej 1/3 łącznej powierzchni warzywa,
  • nieznaczne wady skórki, takie jak:

 — wgłębienia, zadrapania, zgorzel słoneczna, odgniecenia, które obejmują łącznie najwyżej 2 cm w przypadku wad o podłużnym kształcie oraz 1 cm 2 w przypadku innych wad;

 — suche pęknięcia powierzchniowe, które obejmują najwyżej 1/8 łącznej powierzchni.

Dodatkowo, należy pamiętać o tolerancji, która dopuszcza w klasie I, 10 proc. produktów z klasy II, w tym 1 proc. nie spełniających wymagań minimalnych.

 

Wniosek jest jeden, należy w swoim zamówieniu do dostawcy uwzględnić wymagania klientów i ostatecznych odbiorców. Jeśli tego nie zrobimy, to z powodu bardzo wymagającego obecnie rynku, możemy mieć kłopoty ze zbytem towaru.

Fot. 1. Papryka czerwona w klasie I po uwzględenieniu zmiany norm jakościowych

Fot. 2. Papryka czerwona z uszkodzeniami wciornastka (to także klasa I w nowej normie).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE