Staruje sezon czerwonej papryki
Krajowa czerwona papryka jest już obecna w ofercie lokalnych rynków hurtowych. I co ciekawe jej ceny na starcie sezonu były niższe od przeciętnych. Zazwyczaj bowiem w małym hurcie jest to poziom 10,00 – 12,00 zł/kg. Tak było rok temu, ale i w 2013 roku, kiedy to wszak sezon był mocno opóźniony.
W tym roku ceny w małym hurcie startowały z poziomu 8,00 – 9,00 zł/kg. Obecnie zaś ceny zeszły do pułapu 6,50 – 7,00 zł/kg. Taniej, ale jeszcze nie dość tanio dla hurtu dużego. Ten sektor handlu musi jeszcze poczekać – na wzrost podaży, aby było czym handlować w tej skali oraz na niższe ceny.
A te na razie powinny spadać. Zwłaszcza, że tania jest papryka z importu. Holenderska papryka czerwona oferowana jest obecnie po 6,00 – 7,00 zł/kg. Oferta holenderska zdominowała rynek europejski, jako że sezon w Hiszpanii właśnie się zakończył.
Problem w tym, że papryka holenderska zaczęła już drożeć. Jeszcze 2 – 3 dni temu holenderscy eksporterzy oferowali czerwoną paprykę po 6,00 – 6,75 euro/5 kg zależnie od kalibru. Obecnie jest to 6,50 – 7,75 euro/5 kg. Upalna pogoda bowiem, z jednej strony wpłynęła na skokowy wręcz wzrost popytu w całej Europie. Z drugiej zaś strony taka aura niekorzystnie wpływa na uprawy papryki, co będzie się przekładało na niższe bieżące zbiory i ograniczenia w podaży.
Zresztą upały również w Polsce nie pozostaną bez wpływu na podaż papryki. Wygląda zatem, że kluczowym czynnikiem, który zdecyduje o kształcie krzywej cenowej papryki w kolejnych tygodniach, będzie pogoda. Jeśli upały się utrzymają, to ceny powinny być wyższe.
Zobacz więcej: Papryka?preview=1