USA znów otwiera się na paprykę z Hiszpanii
Hiszpańska papryka może powrócić na rynek Stanów Zjednoczonych. Oficjalna deklaracja Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w tej sprawie wpłynęła do hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa, Żywności i Środowiska.
Tym samym zakończone zostały intensywne negocjacje prowadzone przez rząd hiszpański z władzami USA od grudnia 2015 roku, kiedy to hiszpański eksport papryki został zablokowany przez Amerykanów z powodów fitosanitarnych.
Hiszpanie, aby powrócić ze swoja papryka na amerykański rynek, musieli zmodyfikować swój system kontroli fitosanitarnej, w tym narzędzia elektroniczne (kluczowy był tu aplikacja systemu kontroli eksportu i importu).
Eksport papryki do USA będzie wznowiony natychmiast, tak aby papryka mogła być sprzedawana w okresie grudzień – styczeń, kiedy popyt na nią jest największy. Dla hiszpańskiego sektora papryki rynek amerykański ma bardzo duże znaczenie, gdzie trafiało przeciętnie 3 tys. ton tego warzywa.
Zobacz więcej: Papryka?preview=1