Zmiany na paprykowym rynku
Oczywiście to jeszcze nie czas na paprykę z upraw rodzimych. Ta pokaże się na rynku hurtowym najwcześniej za około trzy tygodnie. Na razie zmiany sezonowe dotyczą papryki importowanej.
Z początkiem maja kończy się bowiem sezon papryki w położonej na południowym wschodzie Hiszpanii regionie Almerii. Tam papryka produkowana jest w okresie zimowo – wiosennym. Na rynku zastępuje ja na pewien czas papryka z Murcji, regionu położonego nieco dalej na północ Półwyspu Iberyjskiego.
Ale ta papryka krótko cieszy się względnym luzem na rynku europejskim, bo w maju startuje też sezon papryki w Holandii. Zazwyczaj jest ona wyraźnie lepsza jakościowo od hiszpańskiej. Ale też droższa. Z tym, że w miarę upływu czasu ceny tych papryk generalnie spadają, bo rośnie ich bieżąca produkcja.
Obecnie na rynku polskim czerwoną paprykę z Hiszpanii (Murcji) importerzy oferują w Hurcie po 25,00 – 30,00 zł/karton 5 kg. Papryka z czerwona z Holandii ma zaś ceny na poziomie 35,00 – 40,00 zł/karton 6 kg. Ceny na aukcjach hurtowych w Murcji za paprykę na eksport to obecnie 0,80 – 1,00 euro/kg. Tydzień temu było to 1,10 – 1,35 euro/kg. Ceny papryki w Holandii są o 20 – 30 centów wyższe.
Zobacz więcej: Papryka?preview=1