Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Zmiany na rynku papryki

2016-05-10 13:00

Ostatnie kilka tygodni było okresem, w którym niemało się działo na rynku papryki. Koniec kwietnia przyniósł zakończenie sezonu w Hiszpańskiej Almerii. W związku z tym tamtejsza papryka zniknęła również oferty importerów z Polski.

Zastąpiła ją papryka holenderska. Droższa, ale też i lepsza jakościowo od papryki z Almerii. U progu trzeciej dekady kwietnia papryka czerwona z Holandii kosztowała w polskim hurcie nawet 18,00 zł/kg. To nie był dobry czas dla polskich konsumentów tego warzywa.

Kolejne dni przyniosły jednak redukcję cen holenderskiej papryki i czerwona oferowana była po 8,00 – 10,00 zł/kg. teraz jednak znów jest drożej. Jej hurtowe ceny, w ofertach polskich importerów, wzrosły do 10,00 – 12,00 zł/kg, a zatem o ponad jedną piąta.

Dobrą wiadomością dla konsumentów może być ta, że na polski rynek wraca papryka z Hiszpanii. tym razem jednak nie z Almerii, ale z położonej bardziej na północ prowincji Murcja. jest ona odrobinę tańsza od holenderskiej. U polskich importerów można nabyć czerwona paprykę z Murcji po 9,00  - 10,00 zł/kg. Jednak i tu mamy też złą wiadomość. Papryka ta w Murcji już drożeje. W ciągu ostatnich kilku dni ceny czerwonej papryki wzrosły na tamtejszych aukcjach z 1,42 – 1,48 euro/kg (notowanie z 3 maja) do 1,30 – 1,72 euro/kg. Ceny papryki jakościowo słabszej (a taka często bywa importowana) zmieniły się z 0,45 – 0,83 euro/kg do 0,73 – 0,96 euro/kg.

Na zdjęciu poniżej taka jakościowo słabsza papryka

Zobacz więcej: Papryka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE