Drogi pasternak
Plony warzyw korzeniowych były w tym roku znacząco niższe od tych z poprzedniego roku. Pasternak nie jest tu wyjątkiem. Stąd nic dziwnego, że jego hurtowe ceny są dużo powyżej przeciętnej dla tej fazy sezonu. Tym bardziej, że jak wiadomo są one skorelowane z cenami pietruszki, a te w biją rekordy od początku bieżącego sezonu.
Również popyt na pasternak sprzyja jego wysokim cenom. Jest o duży tak na rynku świeżym, jak też w przetwórstwie. Oczywiście w znacznej mierze ma to związek z fałszowaniem pietruszki, co jest w takich „drogich” sezonach bardzo opłacalne. Ale nie tylko. Popyt na pasternak jest wysoki również ze względu na to warzywo samo w sobie. I na rynku wewnętrznym, i w eksporcie.
Na rynku świeżym ceny oscylują obecnie (w skupie) na poziomie 3,00 zł/kg. Pasternak do przetwórstwa ma obecnie ceny na poziomie 1,20 zł/kg. Jak widać szczególnie opłacalny jest ten pierwszy, bo mimo dość wysokiej ceny, wciąż jest tańszy od pietruszki, wycenianej na 4,00 – 4,50 zł/kg. Natomiast w przemyśle ceny tych warzyw są porównywalne. Niektórzy przetwórcy ściągają pasternak z Holandii, gdzie w przeliczeniu można go kupić za 1,00 zł/kg.
Zobacz więcej: Pasternak?preview=1