Pasternak jeszcze skupowany
Mamy już końcówkę pierwszej dekady marca, czyli dość późno, ale wciąż są zakłady przetwórcze, które chcą skupować pasternak. A w tym sezonie jest co skupować, bo w wielu rejonach Polski wciąż jest dużo pasternaku pozostawionego w gruncie.
Tak jest choćby na wschodzie kraju. Problemem jest to, że ostatnie opady deszczu utrudniają zbiór tego pasternaku i trzeba trochę poczekać. Dlatego zakłady przymierzają się do skupu na przyszły tydzień, gdy grunt nieco podeschnie. Nota bene takie problemy takie problemy ze zbiorem korzeniowych to teraz dość powszechny problem w Europie. Pisaliśmy o Anglii, ale padało też choćby w Holandii.
Wracając do pasternaku, to jak wspomniano wyżej, wciąż jest go całkiem sporo do zebrania, a do tego jego jakość jest generalnie dobra. Zainteresowanie przetwórców powinno być zatem wysokie. Jeśli chodzi o ceny skupu, to będą one najpewniej na analogicznym poziomie, co we wcześniejszej fazie tego sezonu, czyli 0,55-0,60 zł/kg. Przypomnijmy, że w zeszłym roku, w sezonie ogromnego niedoboru warzyw na całym rynku europejskim, ceny pasternaku na początku marca były na poziomie nawet 4,50-5,00 zł/kg.
Zobacz więcej: Pasternak?preview=1