Chiny - największy światowy producent pomidorów
Największym odbiorcą chińskich pomidorów są kraje wysokorozwinięte, ale w ostatnich latach dynamicznie rozwija się rynek konsumpcji w Azji, na Bliskim Wschodzie i w Afryce. Chiński wiceminister handlu Jiang Zenwei uważa, że rynki te mają wielką przyszłość i są w centrum uwagi rodzimych producentów. Wzrasta też spożycie pomidorów na rynku krajowym - przeciętny Chińczyk zjada 600 g rocznie keczupu.
Według danych Chińskiego Urzędu Statystycznego, w 2011 r. Chiny wyeksportowały 1 mln 120 tys. ton pomidorów i ich przetworów. Ogólna wartość tego eksportu wyniosła blisko miliard dolarów amerykańskich, co stanowi 30-proc. udział w światowym handlu tymi produktami. Chińskie Ministerstwo Handlu prognozuje, że do 2017 r. spożycie przetworów pomidorowych w Chinach wyniesie prawie 440 tys. ton.
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1
Ceny pomidorów i ogórków - ok. Przyborowa
Rosja: napływ taniego importu pomidorów
czytaj dalej