Dobiega końca sezon pomidorów krajowych
Ceny gruntowych pomidorów kształtują się na poziomie 0,37 – 0,51 euro/kg, czyli są o 10 proc. wyższe w porównaniu z tygodniem poprzednim. W połowie października 2012 roku ceny gruntowych pomidorów były 1,6 – 1,7 razy niższe.
Ceny szklarniowych pomidorów utrzymują się na poziomie 0,69 – 0,78 euro/kg, czyli podniosły się o 7 – 8 proc. w stosunku do poprzedniego tygodnia. Dla porównania, ceny tych warzyw są o 7 – 8 razy wyższe w porównaniu z analogicznym okresem w ubiegłym roku.
Zmniejszenie podaży związane jest znaczącym spadkiem zbiorów pomidorów w kraju z powodu deszczowych warunków pogodowych we wrześniu.
Według informacji ekspertów, podwyżka cen nie wpłynęła na tempo sprzedaży pomidorów, ponieważ przy ograniczonej podaży popyt na te warzywa utrzymuje się na stabilnym poziomie.
Z kolei ceny skupu pomidorów przemysłowych są niskie i wahają się w granicach 0,28-0,37 euro/kg.
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1