EU - mniejsza kontrola fitosanitarna marokańskich pomidorów
Od 1 stycznia 2018 roku Komisja Europejska wprowadza mniej surowe kontrole fitosanitarne dotyczące wywozu pomidorów z Maroka do Unii Europejskiej, wynika z informacji podanej przez administrację unijną.
"Kontrole fitosanitarne (...) dla pomidorów z Maroka zostaną zredukowane do zaledwie 5 procent importowanej ilości", czytamy w komunikacie prasowym, w który wyrażono opinię, że "sytuacja fitosanitarna produkcji pomidorów w Maroku jest obecnie zadowalająca".
Zmniejszenie kontroli fitosanitarnych pomidorów marokańskich na granicy Unii Europejskiej nie spowoduje żadnych zmian w kontroli dokumentacji. Obecne procedury pozostaną zatem niezmienione. Samochody ciężarowe na terytorium Europy będą nadal musiały przedstawić wszystkie świadectwa fitosanitarne wydane przez właściwe organy kraju pochodzenia.
W oświadczeniu dodano, że Komisja współpracuje z Narodowym Urzędem ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (ONSSA) w Maroku, aby pomóc hodowcom marokańskim zapoznać się z nowymi warunkami przywozu.
Komisja Europejska okresowo aktualizuje swoje regulacje dotyczące fitosanitarnych warunków importu, aby zapobiec wprowadzaniu do UE produktów porażonych patogenami, szczególnie w przypadku wprowadzania nowych produktów na rynek europejski.
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1