Hiszpański eksport pomidorów
W okresie od 1 września 2013 roku do dnia 31 lipca bieżącego roku Hiszpania wyeksportowała sumie 957,3 tys. ton świeżych pomidorów o łącznej wartości 949,4 mln euro. Tym samym średnia cena eksportowa za 1 kg hiszpańskich pomidorów kształtowała się na poziomie 0,99 euro.
Ze wspomnianej wielkości dokładnie 99,9 proc. pomidorów skierowano na rynki pozostałych państw członkowskich, w tym największe ilości jak co roku zaimportowali Niemcy z wynikiem ponad 200 tys. ton (20 proc. udział w eksporcie z Hiszpanii). Ponadto spore ilości hiszpańskich pomidorów trafiły na rynek francuski – 141,6 tys. ton (14,8 proc. udział) oraz brytyjski – 137,8 tys. ton (14,4 proc.). Poza tym około 125,4 tys. ton zaimportowała Holandia, 59,3 tys. ton Polska oraz 52,5 tys. ton Włosi, 26 tys. ton Czesi i 25,5 tys. ton Portugalczycy.
Dokładnie 38,7 tys. ton hiszpańskich pomidorów zaimportowali Rosjanie – dane sprzed wprowadzenia embarga.
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1