Pomidor gwiazdą tureckiego eksportu
Według danych opublikowanych przez Śródziemnomorską Unię Eksporterów pomidory znalazły się na szczycie listy najbardziej popularnych, eksportowanych z Turcji produktów rolnych.
W marcu bieżącego roku z Turcji wyeksportowano 5 256 602 kg pomidorów za kwotę 50 953 727 USD. Kolejne miejsca zajęły papryka i ziemniaki. Najwięcej tureckich warzyw i owoców trafia do Rosji – 20 proc. całości eksportu. Następne miejsca zajmują: Syria – 21 proc. i Irak – 19 proc.
Pisaliśmy już o tym, że pierwsze dwa miesiące 2013 roku były bardzo dobre dla tureckiego eksportu warzyw i owoców. Jednak widać było pewne zagrożenie w dalszym jego wzroście, a to ze względu na bardzo słabe zbiory cytrusów. Obecnie widać wpływ tych niskich zbiorów na eksport. W marcu 2013 roku eksport owoców i warzyw z Turcji był niższy o 11 proc. w ujęciu ilościowym i o 2 proc. w ujęciu wartościowym, właśnie ze względu na niższą podaż, a przez to niższą sprzedaż cytrusów.
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1
Turcja – wzrost eksportu warzyw i owoców
Turcja: ukraińska cebula jest za droga
Turcja: rośnie eksport truskawek
czytaj dalej